dinsdag 7 juli 2009

Het is crisis! En dan...

We beleven een crisis. Een mondiale crisis. Een wereldcrisis...

Je zou er stil van worden. Een crisis, tja.

Is het ooit anders geweest?

In de opleidingswereld is het ALTIJD crisis. De budgetten voor opleidingen moeten altijd beperkt worden. Er moet altijd geknipt worden in de uitgaven voor opleidingen. Maar doe mij toch maar 3 groepscursussen Nederlands, 2 groepscursussen Engels, 3 dagen opleiding WORD 2007 voor alle secretaresses en dan nog een cursus stress- en tijdsbeheer voor al wie het nodig heeft, met nadien 2 dagen coaching. Hoeveel kost me dat, meneer?

Als ik me niet vergis, ...

Het juiste bedrag is moeilijk te bepalen, want de lonen van de werknemers in de bedrijven zijn nogal uiteenlopend. Maar wat ik wel weet, is dat uw uitgaven voor de cursussen zo rond de 15.000 euro zullen liggen. Herlees de voorgaande zin met nadruk: "UW UITGAVEN VOOR DE OPLEIDINGEN". Inderdaad, u leest het goed.

En dan hoor ik u luidkeels roepen: "Maar, dat is veel te veel!!!" En dan kan ik enkel instemmen met uw opwerping. Dat is inderdaad VEEL TE VEEL!

En dus moet er nogmaals gesnoeid worden in het budget, ... want het is crisis.

In de opleidingswereld is het ALTIJD crisis. Maar als ik u nu enerzijds zeg dat uw totale uitgaven voor al deze opleidingen een veelvoud van 15.000 euro zijn, maar dat u anderzijds dat bedrag (die 15.000 euro dus) zou kunnen doen dalen, dan ben ik er zeker van dat er nog enkel vraagtekens in uw brein rondwaren en u zich afvraagt hoe dat in godsnaam mogelijk is.

Wel, geloof me, het kan ... en God heeft er niets mee te maken.

Snoei in de opleidingsbudgetten dat het een lieve lust is. Uw concurrenten zullen er wel bij varen.

Maar weet dat legeringen de wereld ook een heel ander uitzicht en aangezicht hebben gegeven. Wel, in dat vooruitzicht zou inzicht in de huidige opleidingsmogelijkheden uw zicht op deze modaliteiten aanzienlijk kunnen verscherpen.

Wil u meer weten? Stuur me dan een e-mail.

2 opmerkingen:

  1. U maakt hier naar mijn mening waar nooit iemand op zit te wachten en die er dan ook niet toe doet een uiterst treffende analyse.

    Wanneer het neo-liberale regime zou geïnvesteerd hebben in opleiding en onderwijs in plaats van in een luchtkasteeleconomie zou er nu geen sprake zijn van een crisis.

    Voor de luchtkastelen die jaren werden gebouwd werd - zo blijkt nu- dan ook nog eens een hypotheek genomen op opleiding, onderwijs en uiteindelijk ook de samen-leving.

    Dit laatste maakt dat we nu niet alleen de tijd achter ons gelaten wanneer de dieren nog konden spreken en de vogels te voet gingen. Ook de tijd dat de mensen nog konden spreken dreigt inmiddels achter ons te liggen.

    Aan de ware revolutionairen, de ridders voor de taal: Overtuig uw klanten van de ware tegenwaarde voor de prijs die jullie vragen.

    Uw strijd komt te laat maar is daarom niet verloren!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. U lijkt wel een koene ridder die vroeger elke ochtend zijn gietijzeren harnas aantrok om het pas 's nachts - na woele omwentelingen in de opleidingswereld te hebben teweeggebracht - weer uittrok en met diepbezonken voldoening te bedstee kroop. Maar waar is uw wilskracht, uw vechtlust, uw doortastenheid, uw onmetelijke en ongeëvenaarde kracht gebleven?!

    Verzink toch niet in die wereld van luchtkastelen, mijn dappere tinnen soldaat!

    Scherp uw tong, smeer uw stembanden, slijp uw woorden, ga niet op in de grijze kudde van communicatie-onvaardigen. Wees nog steeds die witte olifant die opvallend stil - maar oh zo sprekend - door de woestijn van de samenleving schrijdt.

    Laat de neo-liberalen hun koers varen, hun weg leidt nergens toe. Op een dag zullen ze op de klippen varen, gelokt door de bevallende, verleidende stem van de Lorelei.

    Maar weet, koene ridder der taal, dat mijn klanten waar(de) voor hun geld krijgen.

    Mijn strijd komt misschien te laat ... maar clichématig wil ik daaraan toevoegen: beter laat dan nooit!

    BeantwoordenVerwijderen